Ketsuppi ruuanlaitossa.

Ketsuppi tehdään keittämällä tuoreita tomaatteja jolloin saadaan tomaattisosetta. 100g Pikku Myyn Herkkuketsuppia on käytetty 160g tomaattia. Kaikissa kypsennetyssä tomaattituotteissa kuten ketsupissa on se etu, että terveellinen lykopeeni liukenee elimistöön huomattavasti paremmin kuin tuoreesta tomaatista. Katso lisää lykopeenistä täältä.

Käytä ketsuppia pehmentämään tomaattipohjaisia ruokia kuten pastakastikkeita ja tomaattisia pataruokia. Tummat kastikkeet saavat monipuolisuutta ketsuppitujauksesta. Ketsuppi antaa myös makua erilaisiin grillikastikkeisiin ja marinadeihin.

Ketsuppi ruuanlaitossa on tuttua gourmet-kokillekin. Ohessa huippukokki Antti Vahteran reseptejä Sekametelisoppaa-kirjasta:

Kinkku-ananaspizza lapsille

perustaikina neljälle pizzalle
500g vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
25g tuorehiivaa
0,5tl sokeria
n.3dl lämmintä vettä
3 rkl oliiviöljyä

Voit käyttää myös valmiita pizzapohjia

  1. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Kaada isoon kulhoon lämmin vesi ja sekoita siihen hiiva ja sokeri. Lisää jauhoja pienissä erissä sekoittaen aluksi puukauhalla, sitten käsin. Vaivaa taikinaa, kunnes se on sileän kimmoisaa. Jos taikina tuntuu tahmealta, lisää vähän jauhoja. Kaada kulhoon öljy ja kääntele taikinaa, peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  2. Vaivaa kohonnut taikina kulhossa käsin kimmoisaksi. Jaa taikina neljään osaan ja kaaviloi jauhotetulla alustalla puolen sentin paksuisiksi pyöreiksi levyiksi. Nosta öljytylle tai leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Lisää päälle täytteet ja paista noin 20-25 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Täyte
3dl ketsuppia
2 prk viipaloituja ananasrenkaita
40 kirsikkatomaattia
500g ohuita palvikinkun viipaleita
200g mozzarellaraastetta

Pehmennä kaikkia tomaattipohjaisia ruokia kuten pastakastikkeita reilulla puristuksella ketsuppia. Mausta jauhelihataikina ketsupilla ja tee siitä pullia tai pihvejä.

Fenkolisalaatti

3 pientä fenkolia
3 pientä kerää sydänsalaattia
50g parmesaanilastuja
16 kirsikkatomaattia
mustapippuria myllystä

  1. Leikkaa fenkolit irti kannastaan ja irrota myös osiot toisistaan.
  2. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja nosta reikäkauhalla jääveteen.
  3. Ota pois ja kuivaa hyvin.
  4. Irrota sydänsalaatit kannastaan yksittäisiksi lehdiksi, huuhtele ja kuivaa hyvin.
  5. Pyörittele fenkolit, tomaatinpuolikkaat ja salaatit kulhossa kastikkeen kanssa.
  6. Nostele lautasille ja veistele parmesaania päälle. Rouhi pintaan vielä pippuria ja suolaa.

Tomaattikastike
3 rkl tomaattiketsuppia
0,5dl punaviinietikkaa
3 rkl sweet chili-kastiketta
2dl rypsiöljyä
suolaa mustapippuria myllystä

Sekoita ketsuppi ja viinietikka. Lisää chilikastike. Sekoita. Liruta öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla.

Majoneesikastike hampurilaisille

2 dl maustamatonta majoneesia
2 rkl kurkkusalaattia
3-4 rkl ketsuppia
mustapippuria myllystä

Katso lisää Antti Vahteran kuulumisia täältä.

Jussi-vaarin paras marinadi lihalle

1 dl oliiviöljyä
2-3-rkl soijakastiketta
0,5 dl ananasmehua
0,5 dl ketsuppia
2 kpl valkosipulinkynttä
0,5 tl grillimaustetta
0,5 tl mustapippurirouhetta

Marinadi saa olla paksuhkoa, voit säätää sitä ketsupin määrällä.

  1. Marinoi 1-2 tuntia tai yön yli.
  2. Sivele lihoja marinadilla kuumassa grillissä.

Sopii erityisesti naudan- ja possunlihalle. Kokeile myös kanalle ja kalkkunalle.

Sirpa-mummun paras katkarapucoctail

Ohueksi leikattua jäävuorisalaattia
Parsannuppuja (kun on sesonki)
Isoja Katkarapuja
Katkarapukastiketta
Tilliä koristeluun

Tarjoa alkuruokana vaikka jalallisesta laakeasta lasista.

Katkarapukastikkeen ohje:
1 dl kuohukermaa
1 tl worcestershire kastiketta
2 tl majoneesia
2-3 rkl ketsuppia tai maun mukaan

Sekoita vatkaimella kuohkeaksi. Kastikkeesta tulee kauniin vaaleanpunainen.
Jos kastiketta jää yli, niin se on erinomainen kumppani vaikkapa savulohelle.

Avokadokatkaravut

Avokadoa
Sitruunapippuria
Katkarapuja
Katkarapukastiketta (Ohje yllä)

  1. Leikkaa kypsät avokadot pitkittäin halki ja poista kivi.
  2. Ripottele sitruunapippuria avokadoille, täytä katkaravuilla ja valele koko komeus kastikkeella.
  3. Koristele tillillä ja tarjoa heti.

Uunisilakat

  1. Laita silakkafileille tilliä, suolaa ja valkopippuria.
  2. Kääri silakkafileet rullalle.
  3. Tee kastike kuohukermasta ja ketsupista maun mukaan.
  4. Laita rullat pystyssä vuokaan ja kaada ketsupilla ryyditetty kuohkerma päälle.
  5. Kypsennä uunissa 200c n. 20-30 min.
  6. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

5 minuutin tonnikalahöystö

2 prk hyvää tonnikalaa
1 prk paseerattua tomaattia tai murskaa
1 sipuli
2-3 rkl ketsuppia
mustapippuria myllystä
yrttejä maun mukaan; timjamia, basilikaa, provencen sekoitusta, persiljaa

  1. Kuullota sipuli oliiviöljyssä, lisää valutetut tonnikalat ja hetken päästä paseerattu tomaatti. Pyöristä maku ketsupilla, lisää yrtit ja anna makujen tasaantua hetki liedellä.
  2. Tarjoile pastan tai riisin kanssa.